Rutte, Klaver en Kuiken moeten zich schamen voor dit schandelijk opportunisme
Op 12 maart organiseert BNNVARA een televisiedebat tussen Mark Rutte en Edith Schippers van de VVD, Jesse Klaver van GroenLinks en Attje Kuiken van de PvdA. In het kader van de verkiezingen voor provinciale staten, aldus deze publieke omroep. Van enige relatie met de provincie is bij deze politici evenwel geen sprake. Schippers wil de Senaat in, Klaver en Kuiken blijven gewoon in de Tweede Kamer en over Rutte zwijgen we maar helemaal.
Wat moet je hiermee?
Linkse wolk
Het begon een paar weken geleden met de doorzichtige en kinderachtige ‘aanval’ van Rutte op GroenLinks en PvdA. Dat was een ‘linkse wolk’ waaruit uitsluitend belastingverhogingen regenden.
Het verhaaltje was zo dun dat hij zelfs het kabinet-Den Uyl van 50 jaar geleden erbij moest halen, het zogenaamd meest linkse kabinet ooit. Dat onder zijn eigen kabinetten de belastingdruk hoger is geworden dan Den Uyl ooit had durven dromen, liet Rutte natuurlijk buiten beschouwing en de gedienstige journalisten die zijn uitspraken noteerden, stelden er geen vragen over.
Even gedienstig namen Jesse Klaver en Attje Kuiken de ‘aanval’ in ontvangst. Nou, juichten ze, zie je wel hoe goed het is dat we in de Senaat samen een fractie gaan vormen? Rutte is doodsbang voor ons.
Schijngevecht
En zo begonnen VVD, GL en PvdA aan hun schijngevecht dat nu al weken duurt en op 12 maart zijn televisiedebuut gaat maken.
Het gaat deze partijbazen alleen om zichzelf en hun partij. De provincies, de regio’s, de burgers, hun problemen en ambities, hun zelfbestuur en inzet voor de democratie, het zal ze een zorg zijn. En omdat nog eens te onderstrepen bleven de dames en heren weg uit Groningen toen daar afgelopen week de parlementaire enquêtecommissie haar rapport over de aardgaswinning presenteerde.
Vastgeplakt
..Rutte wil maar één ding: de grootste zijn zodat hij in het Torentje kan blijven zitten. Het begint ziekelijke vormen aan te nemen (zelfs de brandweer krijgt hem niet uit dit brandgevaarlijke gebouwtje). Nog even en hij plakt zich naar moderne traditie vast aan zijn stoel of aan het portret van Thorbecke.
Het gevaar voor Rutte zit op rechts (BBB, JA21 en PVV) en dus maakt hij rechtse kiezers bang met de ‘linkse wolk’ in de hoop dat ze voor de VVD kiezen en niet voor de concurrentie.
Het is ook tekenend dat Rutte weigerde met BBB en JA21 op tv in debat te gaan. Stel je voor dat hij ze aandacht zou geven.
Dun ijs
Klaver en Kuiken willen ook de grootste zijn. Op eigen kracht kunnen ze het niet en daarom werd een fusie bedacht. Die wordt sluipenderwijs doorgedrukt, want in de lokale achterbannen bestaat de nodige weerstand.
Hoe dun het ijs is, blijkt wel uit het feit dat de partijen niet eens een gezamenlijke lijst voor de Senaat wisten op te stellen. Laat staan een paar gezamenlijke programmapunten konden opschrijven en laat nog meer staan een gezamenlijke lijsttrekker aanwijzen.
Ze gaan dus gewoon apart de verkiezingen in, ook al presenteren de media en veel opiniepeilers deze partijen als een combinatie.
Verkiezingstactiekjes
Veel succes hebben al deze verkiezingstactiekjes Rutte, Klaver en Kuiken nog niet opgeleverd.
In de peilingen voor de Senaat krijgt de VVD er een zeteltje bij (14), maar de verafschuwde rechtse partijen groeien als kool. BBB en JA21 komen in één keer op 8 resp. 5 zetels en PVV stijgt van 5 naar 9. Bij elkaar 22 zetels.
Daar kan de linkse wolk alleen maar van dromen. Als ze hutje bij mutje leggen, komen ze op 13 zetels, 1 minder dan ze op dit moment samen in de Senaat hebben.
Help!
Deze armzalige resultaten dreven VVD, GroenLinks en PvdA in elkaars armen. Bekend terrein natuurlijk, want van enige tegenstelling is allang geen sprake meer. Als je even niet luistert naar de ketelmuziek die Klaver en Kuiken ambtshalve ten gehore brengen, en alleen let op hun stemgedrag, dan weet je dat er geen sprake meer is van oppositie. GL en PvdA zijn de facto lid van het vierde kabinet-Rutte.
Hoe konden ze elkaar helpen?Goede raad bleek niet duur, want er is altijd wel een omroep die graag met een ‘lijsttrekkersdebat’ de aandacht op zich wil vestigen. BNNVARA dit keer. Niet vreemd want deze linkse omroep moet er niet aan denken dat ‘extreemrechts’ een podium krijgt.
De agenda die Rutte zogenaamd verhinderde naar Groningen af te reizen, was precies leeg op media-technisch het beste moment: zondagavond 12 maart. En ook Klaver en Kuiken konden zo maar opeens.
Rad voor ogen
En zo wordt de samenleving door dit gelegenheidsgezelschap met haar gelegenheidsmotieven een rad voor ogen gedraaid.
Ze doen alsof het om landelijke verkiezingen gaat en niet om provinciale verkiezingen.
Ze doen alsof ze lijsttrekker zijn en dat is op Edith Schippers na geen van hen.
Ze doen alsof het om landelijke thema’s als asiel, huisvesting, klimaat, EU en Oekraïne gaat en niet om provinciale zaken zoals toerisme, vestigingsklimaat, de toekomst van boerenbedrijven en de bereikbaarheid van steden en dorpen.
Ze doen alsof het gaat om de tegenstelling VVD – GL/PvdA wat gewoonweg niet waar is en bovendien de triomfantelijke entree van BBB en JA21 op provinciaal niveau wegretoucheert..
Kapers
Rutte, Klaver en Kuiken moeten zich schamen voor dit schandelijk opportunisme. In hun bubbel zal men het wel geweldig vinden en hun spindokters krijgen vast een bonus, maar het is het zoveelste bewijs dat ‘Den Haag’ niet meer weet wat er leeft in de samenleving. En ook niet wil weten!
Rutte, Klaver en Kuiken kapen de provinciale verkiezingen. Voor zichzelf.
Hopelijk straft de kiezer ze af.
Paul Verburgt