kruiend ijs

schurende columns van paul verburgt

Selecteer een pagina

Rel schoppende Eritreërs hebben niets te vrezen

door | 19 februari 2024 | Kruiend IJs, OpinieZ

Er gaat natuurlijk niets gebeuren. Dat losgeslagen tuig dat zaterdag eerst elkaar en later samen de politie en de brandweer ging meppen, heeft van onze overheid niets te duchten.

We hebben het over de honderden Eritreeërs die – logisch – met knuppels en fietskettingen naar Den Haag kwamen om een uitgesteld nieuwjaarsfeest te vieren dan wel te verstoren. Regeringsgezinde versus anti-regeringsgezinde Eritreeërs.

Burgemeester en politie waren op de hoogte van het risico (vorig jaar sloegen de heren elkaar in Rijswijk nog massaal de koppen in), maar met een paar politieautootjes dachten ze het wel te redden. Achteraf zouden ze zeggen dat ze ‘signalen hadden gemist’.

De omwonenden hadden niets gemist, barricadeerden hun huizen en dachten aan de zogenaamde risicowedstrijden van ADO waarvoor de buurt altijd totaal wordt afgegrendeld. Maar ja, voetbalhooligans zijn veel erger dan mattende Eritreeërs, want die zijn – even in het lijstje standaardexcuses kijken – ‘getraumatiseerd’.

De boel liep voorspelbaar uit de hand: brandende auto’s, geweld, vernieling, charges van de inderhaast opgetrommelde ME, gewonde agenten, nauwelijks arrestaties en vervolgens keurig in een rij touringcars naar het station.

Ach, what’s new.

Niets.

Goedpraters en deugneuzen

Op twitter begon het te stormen, ook niets nieuws. Wel leuk, want als sneeuwklokjes in de vrieskou staken de goedpraters hun kop op. Daar hebben we Dolf Jansen die meldde dat de Eritreeërs die hij kent, allemaal keurige hardlopers zijn die hun regering maar niks vinden. Verder een politieagent uit Haarlemmermeer die de rellen niet okay vond, maar zich enorm stoorde aan de ‘dreg’ (?) die uit de racistische keeltjes van boze Nederlanders kwam. En ach wat leuk, professor Lucassen, die wist dat voetbalsupporters veel vaker rotzooi trappen dan asielzoekers (ofwel: mogen die Eritreeërs ook eens een keertje!).

Je zou ze missen, deze deugneuzen. Zoals we ook de autoriteiten zouden missen als die niet terstond de vereiste vermaning en veroordeling zouden uitspreken. Van Zanen bijvoorbeeld, de burgemeester van de plaats delict. Hij vond het – even kijken – afschuwelijk en onacceptabel. En de minister van Justitie? Zelfde woordenboek: onacceptabel.

Wilders ging als vanouds tekeer. Jetten gooide ook een ‘onacceptabel’ in de strijd en Bontenbal ging helemaal volks (‘pislink’), maar daarmee was de politiek uitgepraat. Op voorjaarsreces, want hartstikke moe na het kerstreces van zes weken geleden.

“Snelle opsporing”

Gaan onze autoriteiten de reltrappers aanpakken?

Ja zeker, er is door het OM een ‘Team Grootschalige Opsporing’ ingesteld en de burgemeester van Den Haag roept iedereen op om ‘bij te dragen aan een snelle opsporing’.

Wat wil je nog meer?

Slaap zacht. Ik kijk even voor u in de toekomst, met de doos vol jargon en standaard-bezweringen bij de hand.

In de eerste plaats worden de anderhalve man en een paardenkop die ze gisteren hebben gevangen, binnenkort naar huis gezonden, maar ‘gelden ze nog wel als verdachte’, wat ons geacht wordt een prettig rechtsstatelijk gevoel te geven.

In de tweede plaats worden er een paar raddraaiers opgepakt, bijvoorbeeld de goedgeklede meneer die met een grote stok een fotojournalist te lijf wilde gaan. Twee vliegen in één klap, want de vrije pers etc. Dat zijn wat je noemt bühne-arrestaties.

In de derde plaats gaat het OM heel nauwkeurig de beelden bekijken die door politie en omwonenden van de rellen zijn gemaakt. Dat kost tijd, maar dat moet dan maar, aldus een woordvoerder van het OM over een paar dagen, want we leven tenslotte in een rechtsstaat.

En zo gaat het verder.

Nee, er zijn geen personalia genoteerd van al die relschoppers die door de politie in autobussen zijn afgevoerd. Daar was geen tijd en mankracht voor en bovendien was het prioriteit om de omgeving van het zalencentrum zo snel mogelijk schoon te vegen.

Veel sterkte en beterschap

Ja, het is opmerkelijk dat er veel regeringsgezinde Eritreeërs in ons land een verblijfsvergunning hebben terwijl ze hun land moesten ontvluchten vanwege die regering. Maar – ik ga ervanuit dat een ambtenaar van BuZa tussen de pro-Palestina-demonstraties door wel even tijd heeft om het ons uit te leggen – dat geeft juist de complexiteit van de situatie in Eritrea aan. Bovendien moet niet worden uitgesloten dat ze homo zijn of queer en dan ben je in dat land altijd de haas.

Nee, het is niet fraai dat hier Eritreeërs rondlopen die hun landgenoten chanteren en geld laten betalen om de dienstplicht in het moederland te ontlopen. Maar ja, het is een gesloten gemeenschap, dus je komt moeilijk achter de daders. En dan word je als overheid zo maar overvallen als de vlam in de pan slaat.

Ja, terugsturen van de ergste relschoppers is heel lastig. Er zijn geen goede diplomatieke contacten met Eritrea en bovendien moet gevreesd worden dat ze bij aankomst direct in de boeien worden geslagen en voor hun leven moeten vrezen. En dat moeten we niet willen resp. dat houdt de rechter tegen.

Ja, er zijn integratieproblemen. Eritreeërs komen uit een heel andere cultuur dan die van ons en dat maakt inburgeren heel lastig. Dat is al jaren bekend. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving/het Verwey-Jonker Instituut heeft een kleine tien jaar geleden zelfs een handleiding gemaakt om gemeentes met Eritreeërs te helpen. Dat het allemaal niet opschiet, geeft wel aan hoe getraumatiseerd ze zijn.

Nee, die handleiding gaat alleen over praktische dingen zoals doktersbezoek. Over de normen en waarden van het nieuwe vaderland, Nederland, zwijgt het stuk. Anders hadden ze vast wel begrepen dat we rellen hier niet zo leuk vinden.

Over een paar weken is iedereen de onlusten weer vergeten. Behalve die agenten die gewond werden of met PTSS kampen. Maar die zullen zich gesterkt voelen door de woorden van de minister van Justitie – even opzoeken –: ‘veel sterkte en beterschap’.

Paul Verburgt