kruiend ijs

schurende columns van paul verburgt

Selecteer een pagina

Afscheid van wat nooit gekomen is

door | 12 mei 2021 | Kruiend IJs

Dus als Tjeenk Willink suggereert om een informateur aan te wijzen die op afstand van de dagelijkse politiek staat, dan neem je de voorzitter van de SER.

De SER! Deze vergadermachine die in oneindige traagheid maatschappelijke strijd en tegenstellingen verwerkt tot een grijze pap van onbetaalbare akkoorden en voor-elk-wat-wils-adviezen. Prototype van de schaduwmacht, symbool van de oude bestuurscultuur. Die SER levert in de persoon van haar voorzitter de informateur

Mariette Hamer, in wie de oude bestuurscultuur ongemengd samenkomt. Jarenlang Kamerlid voor de PvdA en inmiddels al weer 7 jaar chef van de SER.

De Kamer moet deze keuze nog bekrachtigen, maar dat zal geen probleem zijn. Preciezer, de boel is al geregeld nog voordat er is gedebatteerd over het eindverslag van Tjeenk Willink. Een beetje op de manier zoals de nieuwe Kamervoorzitter werd geregeld.

Die nieuwe bestuurscultuur wordt niks, ik schreef het eerder. En dat blijkt met de benoeming van een stenentijdperkfiguur als mevrouw Hamer. Laten we de formatie en de politiek er dan ook verder niet mee belasten. Stop het gepraat over de nieuwe bestuurscultuur. Het leidt alleen maar af.

Ondertussen nemen we afscheid van Tjeenk Willink. Zijn pleidooien voor een andere overheid waren het decor voor het verkeerde toneelstuk.

Paul Verburgt